Töö, mille vahetas välja robot ja kas panga külastamiseks „valet päeva“ veel eksisteerib

Stenografistide töö Riigikogus.

Riigikogus on vaja istungitel räägitu paberile kirja panna: selleks olid riigikogus enne tööl stenografistid, kuid nüüd hiljuti hakkas riigikogu sõnavõtte ümber trükkima robot Hans. Ja ennäe, Hansu looja on ju siitsamast, Tallinna tehnikaülikoolist. Üle 15 aasta kõnetuvastusega tegelenud TTÜ keeletehnoloogia labori juhataja ja Hansu looja Tanel Alumäe sõnul eksib Hans saja sõna kirja panekul kuuega. Kirjavahemärke lisab robot algelise tehisintellekti abil ehk see veel teeb palju vigu ja selle tööga peavad aitama veel endised kiirkirjutajad, kuid nüüd siis pigem keeletoimetajatena.

Eelnevalt pidid kirjutajad tegema trükimasinatega ja kopeerpaberiga kibedat tööd. Võib öelda, et määrdunud näpud ja sageli ka näonahal olevad mustad triibud oli stenografisti tunnusmärk. Mingil ajal küll trükimasinad ja kopeerpaberiga koopiate tegemine asendus arvutiga, kuid tööd tuli samamoodi teha. Mina ei ole trükimasinaga ise kirjutanud, kuid arvan, et tulemus võib olla kõige sarnasem tempoka loengu materjalide kirja panemisega, kus käsi tahab krampi kiskuda ja veel märg tint määrib kätt (vasakukäelistel juhtub üldiselt palju).

Panganduse füüsiline hääbumine

Ilmselt olete kunagi sattunud „valel päeval“ panka – mida ma selle all mõtlen? – Minu suhtlusringkonnas nimetati selleks päevaks pensioni maksmise päeva. Muidugi minu ealistel ei maksa antud terminit tuleviku sissetulekute sisse arvestadagi, võttes arvesse pensionisammaste seisu. Ning kes teabki, kas enam ongi pangas neid „valesid päevi“: mina igatahes ei tea, sest ei ole viimastel aastatel panka sattunud. Muidugi arvestades minu pangakonto jääki, siis kas ükski pank mind tahakski enda kontorisse lasta. Aga ega nemadki rumalad ei ole, nad oleks justkui mõelnud ka minule – internetipank. Ei pea mina oma krimpsus nägu tellerile näitama, kui too teeb teatavaks mulle mu kontojäägi ja eks nüüd vist ongi parem, et inimesed omavahel kokku ei puutukski. 

Selge on aga see, et internetipangandus on niivõrd arenenud, et arvatavasti pannakse kinni veelgi rohkem pangakontoreid, sest tegelikult saab inimene juba enda asjad ära teha internetipanga kaudu. Uued kliendid saavad ennast mugavalt läbi arvuti isikustada ja üldjuhul ka allkirjastada kõik vajalikud dokumendid. Füüsiliselt pangas käimine on hääbumas ja tegelikult ka paljud teisedki valdkonnad liiguvad selles suunas, st kolivad veebi. Tundub küllaltki sürrealistlik, kui tänavad on inimtühjad ja kogu liiklusmahu on täitnud robotid -  sisuliselt kõik on kolinud veebi.

Edasi lugemiseks:

ERR - Eesti viimaste stenografistide töö võttis üle robot

e-estonia - Introducing HANS, the new AI support tool for Estonian lawmakers

Postimees - Uuring: kliendid eelistavad pangaga suhelda virtuaalselt

Postimees - Eestlased on agarad internetipanga kasutajad

Comments

Popular posts from this blog

3 lootustandvat ja huvitavat ettevõtmist

Raamat „Igavesed andmed“

Kaamera ja silmad