Kuidas saada häkkeriks

 


Juba eelnevas postituses mainisin, et selle nädala teema ajendas mul eelmist lõpetada. Ja ilmselt sama materjali läbi töötades saate te isegi aru, miks see teema huvitav oli. Seekordne postitus kajastab erinevaid mõtteid ja arutlust veebis leviva dokumendi „Kuidas saada häkkeriks (Hacker-HOWTO)“ kohta.

Teose alguses mainitakse muidugi kohe ära laialdane vale sõnakasutus ajakirjanduse poolt. „Häkker“ on laialdaselt kasutusel sünonüümina kui pahalane Internetis, kes üritab süsteeme ära kasutada. See aga välistatakse sõnaga „kräkker“. Tunnen isegi ennast imelikult, sest varem ma seda ei teadnud. Eks õpime ju midagi uut iga päev. 

Dokumendi sisu on sujuva ülesehitusega ja mõnus oli kohe lugeda. Kui tavaliselt arvata, et etiketi raamat on igav, siis see ei olnud. Ja tundub, et kirjutaja on olnud ikka korralik häkker, sest see dokument on võimsalt kirjutatud. Pani kohe pikalt mõtlema. Eks ta isegi maini, et üllatavalt suur hulk häkkereid on väga võimekad kirjutajad. 

Autor mainib programmeerimise, avatud lähtekoodiga Unixi ja veebi tähtsusest. Jällegi naela pea pihta. Suur osa meie veebist ongi avatud lähtekoodiga süsteemide peale üles ehitatud ja nüüdseks on peaaegu, et kõik veebi kolinud. Olgu selleks siis töökoha ajend või lihtsalt õppematerjalide lihtne kättesaadavus. See valdkond areneb veel jõudsalt edasi. Muidugi mainiksin mina ka Javascripti tähtsust veebinduses ja programmeerimises. Teisalt ei ole ma kuigi palju kuulnud Perl’ist. Ilmselt on minul veel „häkkeri“ staatuseni pikk pikk tee.

Muidugi antakse ka mõni kurjem noot Microsofti pihta, kuid siingi võib seda lugeda põhjendatud kriitikaks. Meie ju tegelikult ei tea, mis kõhus toimub. Ja nii promotaksegi rohkem Linuxit ja kogu seda avatud lähtekoodi ja vaba tarkvara sünergiat. Tekib teatud kogukond entusiaste ja see on alati meelt soojendav, et inimesed suudavad nii hästi koostoimida – meeskond. Seda võiks minu arvates võrrelda jalgpallimänguga - meeskonna ühtsus on väga oluline mängu võitmiseks. Ja siis tuhanded inimesed vaatavad mängu kulminatsiooni. Tarkvaraga on samad lood. Selle taga seisab terve meeskond ja kõigil neil on ühine eesmärk – pakkuda oma loominguga inimestele kasulikkust. Kuid keeruliseks teeb selle juures erinevate loomingute kooskõla leidmine. See on tarkvara mänguline kulminatsioon.

Tegelikult sellega võtakski selle dokumendi kokku ära. Tegu on justkui etiketi raamatuga, kuigi seal on ka palju muud ja millegipärast tundub see kui kuld (ega ilmaasjata meie õppejõud seda ära ei tõlkinud). Minu arvates on see dokument vägagi vajalik kõikidele infotehnoloogia tudengitele. Selles seletatakse paljud asjad lahtisemaks kui nad muidu on, aga samas hoitakse eemal, kas siis tahtlikult või mitte, tavakasutajad ja „kräkkerid“.


Kasutatud materjalid:

Kuidas saada häkkeriks (Hacker-HOWTO)

Eric Steven Raymond - How To Become A Hacker 



Comments

Popular posts from this blog

Kaamera ja silmad

Eesti infoühiskonna arengukava 2020

„Turunduspsühholoogia sotsiaalmeedias“ arvustus